Stabilirea unui buget individual
Stabilirea unui buget individual reprezinta una dintre pietrele de temelie in educatia financiara. Deoarece atunci cand esti in controlul banilor tai, vei putea planifica si obiectivele tale viitoare. Altfel vei fi ca intr-o camera intunecata pe care nu o cunosti si te vei impiedica de tot ce iti iese in cale.
Stabilirea unui buget de venituri si cheltuieli este importanta atat pentru persoanele care au probleme in a-si gestiona banii, cat si celor care doresc sa ajunga sa se imbogateasca.
Un buget individual lunar este format din: totalitatea veniturilor unei persoane dintr-o luna, din care se scad cheltuielile lunare aferente.
Motivele Stabilirii Unui Buget Individual Optim
Care sunt cele mai importante motive pentru stabilirea bugetului individual optim:
- Pentru a afla pe ce anume se duc banii tai. In acest sens este necesar sa strangi lunar toate bonurile fiscale pentru identificarea cheltuielilor. Apoi trebuie sa prioritizezi cheltuielile si sa le elimini pe cele care nu sunt necesare (neproductive).
- Pentru a putea sa iti planifici cheltuielile. De aceea este necesar sa te duci cu liste facute dinainte la cumparaturi. Vei pierde mai putin timp (pentru ca vei stii ce cauti) si vei cheltui mai putin (doar ce este necesar).
- Pentru a scapa de datorii. In momentul cand ai redus cheltuielile tale, poti sa achiti mai repede datoriile existente.
- Pentru stabilizarea bugetului tau. Permanent e necesar sa ai veniturile mai mari decat cheltuielile.
- Pentru o sanatate mentala mai buna. Cand nu ai datorii si ai bani pusi deoparte, nu mai ai stresul lipsei banilor.
- Pentru formarea unui fond de urgență. Este necesar sa ai un fond tampon care sa te ajute in situatiile critice pe termen scurt.
- Pentru a avea bani de investitii pe termen lung. Surplusul de bani rezultat din economisire il poti folosi pentru investitii pe termen lung cu dobanda compusa.
- Pentru constientizarea necesitatii maririi veniturilor tale. In momentul cand stii clar care iti sunt cheltuielile te poti gandi la a gasi si alte surse de venit.
- Pentru a putea sa iti planifici viitoare obiective mari: masina, casa, plan de pensie etc. Cand esti pe plus cu banii tai poti planifica realist si viitorul tau.
- Pentru a fii mai motivat. In momentul cand iti este totul clar in privinta banilor tai esti motivat sa iti construiesti o viata plina de abundenta, daca asta este telul tau.
Cheltuielile Care Alcatuiesc Un Buget Individual Si Solutii Pentru Optimizarea Lui
Identificarea cheltuielilor reprezinta cel mai important punct din alcatuirea unui buget individual optim. In acest fel vei putea stii pe ce se duc banii tai si ce cheltuieli poti elimina.
Cheltuielile fixe: rata la casa sau chiria, impozitul pe venit (daca ai firma), impozit pe casa, masina sau teren.
Cheltuielile esentiale: alimente (aici se duc majoritatea banilor), intretinere, transport, haine, telefon, TV, internet, alte cheltuieli necesare in casa (cosmetice, vesela, mobilier etc).
Cheltuielile neproductive sau dorinte: timp liber, concediu, alte cheltuieli neproductive (pariuri, cheltuieli exagerate etc.)
Cele neproductive pot fi evitate atunci cand nu iti permiti iar cheltuielile esentiale pot fi reduse printr-o analiza clara a necesitatilor tale.
Ce trebuie sa faci pentru ca toata familia ta sa fie in ton cu un buget optim de cheltuieli:
- toata familia ta sa ceara bonul fiscal si toate cheltuielile sa fie trecute pe o agenda sau intr-o aplicatie
- cheltuielile unde nu s-a primit bon fiscal sa fie si ele notate in ziua in care s-au facut
- aloca sume de bani fixe zilnic sau saptamanal in functie de necesitatile fiecaruia din acea perioada
- la sfarsitul lunii calculati si analizati impreuna cu ceilalti membrii ai familiei situatia cheltuielilor facute in acea luna.
Concluzii
Cum ai vrea sa arate bugetul personal si al familiei tale in fiecare luna ? Ai vrea sa fii tu in controlul banilor tai sau sa te controleze banii pe tine ? Daca vrei sa fii permanent in controlul banilor tai trebuie ca planificarea bugetului personal sa o faci mereu, nu doar atunci cand ai o problema.
Creeaza-ti cat mai multe surse de venit, prin investitii eficiente si controlabile. Astfel nu vei mai alerga dupa bani, ci banii vor alerga dupa tine.
Invata-i si pe cei din familia ta sa aiba un buget personal in control si intr-un permanent echilibru. In acest fel bugetul tau nu va mai fi dat peste cap.
Nu este nimic complicat, doar trebuie sa ai aceasta disciplina de a tine permanent in control ce intra si ce iese din buzunarul tau. Fa acest lucru constant si vei constata o mare imbunatatire a situatiei tale financiare.