Pensia – o bomba sociala !
Pensia este un aspect deosebit de important din viata noastra. De aceea trebuie sa ne pregatim din timp pentru acest capitol al vieții noastre si sa punem din timp bani deoparte.
Pensia: Primul Pilon
Pensia reprezinta de ceva vreme o mare problema. Actuala generatie de pensionari este deja nemultumita de pensiile existente. In viitorul apropiat pensiile vor fi cu adevarat un dezastru si o mare bomba sociala.
Pensiile se impart in acest moment in doua piloane (categorii). Primul pilon este administrat de stat si in el se acumuleaza la acest moment 5,4 % din salariul tau brut si se platesc actualii pensionari. Aici apare o mare problema. Acest pilon de pensie este de fapt o schema piramidala care este sustinuta doar in cazul in care baza (numarul persoanelor care muncesc) este mai mare decat numarul pensionarilor.
In acest moment, raportul este de 0.9 oameni care muncesc care trebuie sa sustina un pensionar. Dupa 2030 raportul in cel mai optimist caz va fi de 1 om care munceste pentru 2 pensionari. Exista un deficit la bugetul de pensii foarte mare. O treime din banii necesari pensiilor sunt imprumutati de stat pentru a se acoperi lipsa acestora. Bineinteles acest imprumut se face la institutii financiare externe cu dobanzi care trebuie sustinute de romani.
Pentru viitor (dupa 2030) deficitul se va mari deoarece va iesi un val mare de pensionari. Natalitatea la noi in tara nu mai poate tine după 1989 pasul cu numarul celor care ies la pensie. Este ca un cazan mare cu ciorba la care participa tot mai multi meseni. Doar ca este din ce in ce mai putina ciorba in cazan, deci insuficienta.
Pensia: Cel De-al Doilea Pilon
Pilonul 2 de pensie este cel in care se strange 5,1 % din salariul tau brut. De data aceasta este pe numele tau si este administrat de companii private de asigurari. Aici banii tai produc si dobanzi deoarece se investesc in principal in titluri de stat. Din 2018 acest procent si asa destul de mic se va reduce la 3,7 % din salariul tau brut. Astfel ca principalul motor al sustinerii pensiei tale este infim si insuficient pentru a-ti mentine un nivel de trai decent. Cand nu vei mai avea energia necesara pentru a mai putea genera bani, va conta ce ai agonisit pana atunci. Alt aspect de mentionat este acela ca pana la 60 ani nu vei putea avea acces la acesti bani. Chiar daca sunt pe numele tau, nu ai acces la ei decat daca ai gradul 2 sau 3 de invaliditate.
La acest moment salariul mediu brut in Romania este de 3131 RON. Daca calculam pe noul procent de 3,7 %, vom avea 115 RON care se strang pentru o persoana cu venituri medii lunar pentru retragerea sa, ceea ce inseamna extrem de putin.
Statul Chile sunt printre initiatorii acestui sistem bazat pe doua piloane de pensie, inceput in 1981. In 2016 a fost primul an in care s-au cules roadele acestui sistem. Venitul mediu dupa pensionare (cu 35 ani de contributie) a fost de 300 dolari. Au fost oameni cu o pensie mult mai mare de atat si altii cu o pensie mai mica de 300 dolari. Zeci de mii de persoane au iesit in strada nefiind multumiti deoarece nu le ajungeau banii pentru a supravietui. S-a constatat ca sunt insuficiente cele doua piloane pentru pensia omului.
Pensia: Cel De-al Treilea Pilon Si Ce Vrei Sa Faci
Cele doua piloane de pensii prezentate mai sus sunt obligatorii si exista posibilitatea de a achizitiona facultativ si pilonul 3. In acesta este necesar sa platesti minim 90 prime (luni) pentru a putea fi luat in calcul la pensie si nu poate depasi 15 % din salariul tau brut. De asemenea nu ai acces la acesti bani decat dupa 60 ani.
In acest moment la noi in tara, barbatii ies la pensie la 65 ani, iar femeile la 63 ani. Statistica spune ca speranta de viata in Romania se situeaza la 75 ani in acest moment, iar dupa 2030 va creste la 77 ani. Prin urmare statistic macar vom apuca toti pensia.
Daca nu vrei ca pensia ta sa fie intre 25 si 40 % din venitul mediu pe care l-ai avut in timpul vietii, trebuie sa actionezi. Si sa te gandesti sa economisesti inca de tanar pentru a acoperi acest deficit major. Pentru a nu fi in situatia de a nu putea supravietui atunci cand nu vei mai putea munci.
Calculul specialistilor spune ca daca vrei sa ai 70 % din venitul tau mediu din timpul vietii trebuie ca la 25 de ani sa economisesti 5 % din banii tai. La 35 ani deja procentul necesar pentru a avea 70 % din venitul tau la pensie, ajunge la 15 % economisiti lunar. Cu cat depasesti aceasta varsta va fi necesar sa cresti exponential procentul de economisire si efortul s-ar putea sa nu il poti sustine.
Solutia De Salvare ? Un Plan De Economisire Cu Randament Cat Mai Mare
Prin urmare este absolut necesar sa incepi sa economisesti din acest moment. Daca vrei ca acest efort sa nu mai fie asa de mare este bine sa ii acumulezi intr-un plan de pensie. Cu ajutorul unui randament bun si o dobanda capitalizata in timp te va duce la o pensie optima. Acest plan de pensie iti da posibilitatea de a alege tu care este momentul retragerii tale. Nu trebuie ca acest lucru sa se intample dupa 60 ani, ci la alegerea fiecaruia.
Cum vrei sa fie retragerea ta ? Se va iesi la pensie cu un procent de 25-40 % din venitul tau. Iti asumi riscul de a nu avea bani pentru supravietuire ? Sau alegi sa faci ceva inca de acum pentru a nu mai avea grija zilelor cand nu vei mai putea munci. Si sa te bucuri de ceea ce ai agonisit in perioada cand puteai face asta.
Sistemul capitalist la asta ne indeamna, prin urmare uitati de pensia de la stat. Considerati-o ca pe un bonus daca vreti sa aveti o viata linistita la retragerea din activitate. Pentru toti cei interesati de cele mai bune solutii pentru pensia lor, ma puteti contacta.