Optimizarea Economisirii

Un aspect foarte important in educatia financiara este cel legat de optimizarea economisirii. Fara economisire, nu poti sa iti creezi principii financiare sanatoase, nu poti evolua din punct de vedere financiar si permanent stai cu stresul lipsei banilor. Lipsa unei economisiri lunare, te face sa pierzi bani luna de luna, sa pierzi timp si daca nu schimbi acest aspect vei simti frustrari constant.
Pentru a face o economisire eficienta, este necesar sa urmezi pasii cu care rezonezi cel mai bine.
Prima Metoda Care Te Duce La Optimizarea Economisirii
Este asa numita metoda „Plateste-te pe tine primul”. Chiar iti recomand o carte in aceasta directie, te va ajuta cu siguranta: Cel mai bogat om din Babilon. Este o carte care cu siguranta te va face sa intelegi cat de important este sa economisesti.
Permanent suntem obisnuiti sa ii platim mereu pe ceilalti si sa ne lasam pe noi la urma. Cand facem asta, tindem sa cheltuim toti banii nostri si sa nu ramanem cu nimic in cont la sfarsitul lunii. Metoda corecta este ca atunci cand ai incasat venitul, sa pui minim 10% deoparte din ce incasezi, fix in acel moment, intr-un cont de economii. Daca pentru inceput ti se va parea mult 10%, incepe cu mai putin si cresti progresiv procentul de economisire pe masura ce te simti confortabil cu acest lucru.
Gandeste-te care este cea mai importanta persoana din viata ta? Stiu, e o intrebare capcana la care multi se vor gandi la persoanele din jurul lor. Nu trebuie sa fii altruist, tu trebuie sa fii cea mai importanta persoana din viata ta. Dar chiar te pretuiesti cu adevarat, te evaluezi cum trebuie pe cat crezi ca meriti? Daca da, plateste-te cat mai bine, fa-ti un bine si strange bani si pentru viitorul tau. Daca nu economisesti nimic, inseamna ca nu te pretuiesti deloc.
Aceasta metoda merge foarte bine mana in mana cu urmarirea cheltuielilor. Adica zi de zi sa iti notezi intr-un Excel/agenda/aplicatie mobila ce cheltuieli ai facut in fiecare zi. La sfarsitul saptamanii sau lunii sa urmaresti unde se duc majoritatea banilor si sa evaluezi ce poti elimina sau inlocui din ceea ce faci. Este o metoda foarte buna de constientizare a cheltuielilor tale si de a intra in controlul banilor tai.
Cea De A Doua Metoda De Economisire
A doua metoda este cea a lui T Harv Eker si se numeste „Metoda borcanelor financiare”. Ea se bazeaza pe impartirea venitului pe diferite obiective si cheltuieli. Aceasta metoda este extrem de utila pentru a-ti putea organiza eficient obiectivele viitoare. O aveti explicata in acest link si o poti personaliza dupa bunul plac in functie de nevoile si dorintele tale. Poti modifica procentele de acolo in functie de necesitatile tale, dar este important sa pastrezi cat de cat directia. Astfel vei putea avea bani separat pentru distractie si calatorii, pentru independenta financiara, pentru cheltuielile tale fixe, pentru educatie, pentru situatii neprevazute/rezerve si pentru cadouri/donatii. In acest fel iti va fi mult mai usor sa te organizezi si sa stii incotro iti aloci banii. Iar astfel nu vei mai fi nevoit sa intri in alt „borcan” pentru ca tu ti-ai planificat procentele eficient.
Cele doua metode pot fi si imbinate sau folosite separat, dar indiferent care este metoda ta, important este sa functioneze. Doar asa iti vei putea construi un buget personal optim, care iti va schimba viata din punct de vedere financiar.
Pericolele Lipsei Economisirii Si Importanta Ei
Fara economisire nu exista investitii, nu exista siguranta, nu poate exista un viitor bun.
Vei fi permanent in situatia de a se termina banii inaintea lunii. Sau sa fii stresat atunci cand apare o situatie neprevazuta si nu ai cu ce sa o rezolvi. Ori vei fi nevoit sa iei credite peste credite din cauza lipsei planificarii obiectivelor mai mari. Daca economisesti nu vei fi neaparat bogat, dar daca nu o faci, cu siguranta nu vei putea fi.
In momentul cand ajungi la optimizarea economisirii tale, ajungi sa poti planifica lucruri viitoare. Atunci poti sa iti formezi un Fond de Urgenta, ca o plasa de siguranta pentru situatii neprevazute. Si ca ultim pas vei reusi sa faci si cel putin un plan pe termen lung de inmultire a banilor tai. Astfel iti vei pune si banii tai la treaba si vei castiga mai mult timp pentru tine si familia ta.
Si mai gandeste-te la un aspect: obiceiul pe care il vei deprinde tu, il vor prelua si copiii tai.
Daca ai alte experiente care au functionat pentru tine in legatura cu acest subiect, il poti impartasi intr-un comentariu.
le incercai pe amandoua. Cel mai potrivit imi e sa pun deoparte la salariu, o felie pe care am estimat-o deja (20%) . Uneori la sf lunii mai adaug ceva ce a ramas dar si orice venit in plus.
Desi nu ai mentionat ca metoda, mi se pare potrivit sa experimentezi si ideea de a sta intr-un anumit buget lunar si toate extra venituri de pus deoparte (prime, bonusuri, bonuri de masa, mici proiecte, colaborari, cresterea de salariu, cadouri, payback, rambursari, tax return, dobanzi, chirii, factura inchisa, factura renegociata si redusa etc). Sunt bani pe care ii „pierd” printre degete asa usor, fie cheltuindu-i pe frivolitati, dar care nu sunt „asteptati” ca salariul asa incat de pus deoparte nu aduce frustrari.