Informarea financiara inseamna putere !
Informarea financiara corecta te va ajuta sa ai grija de banii tai, sa-ti creezi obiceiuri sanatoase, sa ai echilibru si disciplina. Te vei ghida dupa principii financiare si vei avea grija atat de persoana ta de astazi cat si de cea de maine. Iar pentru a avea toate aceste lucruri, este nevoie sa fii bine informat si ghidat spre o invatare corecta.
Temeri ale oamenilor vis-a-vis de pierderea banilor
Temerile oamenilor se leaga de trecutul nostru cu privire la piata financiara. Dupa 1989 si pana in 2007 a existat un vid legislativ cu privire la modul de functionare al produselor financiare. Astfel fiecare facea aproximativ ce vroia si asa au aparut Caritas, FNI, etc. Plus alte banci care au fost falimentate precum Bancorex, Banca Agricola. In 2007, cand a aparut organismul care reglementeaza piata financiara numit ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara), s-au intamplat urmatoarele:
- Institutiile financiare (banci, firme de asigurari etc.) sunt asigurate si reasigurate. Asta inseamna ca platesc un procent din profitul lor pentru a avea back-up in caz de probleme. Astfel contractele clientilor vor fi duse la finalitate in aceleasi conditii contractuale cu care le-au inceput.
- Aceste institutii financiare participa la Fondul de Garantare al Statului. Astfel banii clientilor pana in limita a 100.000 euro/contract, sunt platiti de catre stat in caz de faliment.
- Din 2016 exista un audit al firmelor din care reiese solvabilitatea acestor firme. Asa stim ce acoperiri au aceste firme in cazul retragerii tuturor clientilor a banilor din contracte.
- Din 2018 la cererea Uniunii Europene exista o transparenta mai mare a produselor financiare. Institutiile financiare sunt obligate sa informeze clar clientii asupra costurilor produselor si proiectiile asupra diverselor situatii ale pietei.
Dupa 2007 nu a mai existat nicio banca falimentata (au mai fost doar preluari si fuziuni). Inca doua detalii de siguranta pentru clienti:
- Firmele cu care lucrezi sa fie multinationale. Cand nu functioneaza lucrurile temporar intr-o tara, sa poata compensa de unde a mers bine. Daca ar inchide ar da un semnal prost in celalte tari.
- Firmele sa aiba cel putin 50 ani vechime (de preferat 100). Altfel ai incredere sa faci un plan pe termen lung cu o firma care a dovedit in timp ca este solida.
Informarea financiara corecta. De unde o primesti ?
In urma sondajelor am observat de unde primesc oamenii informarea financiara. Sursele sunt: internet, sediile bancilor sau firmelor de asigurari, prieteni, ziare de specialitate.
Intr-un fel este de inteles si asa era si pentru mine acum cativa ani. Intrebarea care se pune este urmatoarea: sunt aceste surse obiective ? Sunt acestea de ajuns pentru a raspunde intrebarilor noastre si sa gasim cea mai buna solutie ?
Raspunsul este: nu. Cand intri intr-o institutie financiara scopul acestora este sa nu iesi pana nu cumperi un produs. Nu iti vor putea spune faptul ca la firma concurenta este un produs mai bun. Iti vor enumera avantajele lor fata de alte produse concurente. Iar tu care nu cunosti toate posibilitatile din piata, vei fi tentat sa le accepti daca ti-a fost facuta o vanzare buna.
Cum ar fi sa existe pentru tine o persoana independenta, care sa nu depinda de produsele unei institutii financiare (prin urmare este obiectiv) si care sa te ajute sa alegi cea mai buna solutie pentru tine ? Cum ar fi sa intelegi cum iti poti optimiza bugetul tau, sa planifici obiectivele tale financiare si sa primesti solutiile optime pentru a le putea indeplini ? Iar aceasta persoana care iti va fi consultant financiar pe termen lung sa fie platit de aceste institutii financiare si nu de tine.
Eu sunt una dintre acele persoane (nu singura) si ma gandesc la omul din fata mea ca si cum as alege pentru mine. Deoarece un client multumit ma va recomanda si altora. Detaliile mele le poti gasi in rubrica „Despre mine”.