Hemoroizii sunt cea mai frecventă cauză a durerii în regiunea anorectală. Aflați care sunt simptomele, cum se diagnostichează și care sunt cele mai potrivite tratamente.
Tipuri de hemoroizi
O boală hemoroidală apare atunci când hemoroizii, ca urmare a unui proces inflamator, ies în afară în canalul anal.
Hemoroizii pot fi interni sau externi.
Hemoroizi interni
Hemoroizii interni cresc în volum în interiorul anusului și sunt, de obicei, recognoscibili doar în timpul eliminării materiilor fecale, cu durere, sângerare și mâncărime. Aceștia se pot scurge în afara anusului și reintroduce singuri sau cu ajutorul degetelor și sunt foarte dureroși dacă nu pot fi repoziționați în interiorul canalului anal.
Hemoroizi externi
Hemoroizii externi se dezvoltă la marginea anusului, sub tensiune pot fi foarte dureroși și, mai frecvent decât cei interni, se pot complica prin formarea de cheaguri în interiorul lor (tromboză hemoroidală).
Hemoroizii, diferitele stadii
În funcție de gradul de avansare a patologiei, se pot distinge patru stadii:
- Hemoroizi de gradul I: umflarea tampoanelor hemoroidale este prezentă doar în interiorul anusului
- Hemoroizi de gradul al doilea: ca urmare a unui efort deosebit, apare prolapsul hemoroizilor în afara sfincterului, dar regresează spontan odată ce stimulul a încetat
- Hemoroizi de gradul al treilea: prolapsul apare independent de efort, hemoroizii pot fi repoziționați manual în interiorul canalului anal
- Hemoroizi de gradul 4: hemoroizii sunt prolapsați permanent și nu pot fi repoziționați în interiorul anusului
Cauze și simptome ale hemoroizilor
Boala hemoroizilor se dezvoltă atunci când sângele se acumulează în interiorul hemoroizilor, ceea ce face ca aceștia să se umfle și să se lase în jos. Acest lucru determină rănirea pereților de sânge și lăsarea țesuturilor din regiunea anorectală.
Nu există o singură cauză pentru apariția acestui fenomen. Factorii care favorizează apariția lui sunt:
Creșterea vârstei
- Constipația cronică și, în general, împingerea excesivă pentru a evacua scaunele
- Statul în picioare pe toaletă pentru o perioadă lungă de timp
- Tendința de a rămâne în poziție verticală pentru o perioadă lungă de timp
- Un stil de viață sedentar
- O dietă săracă în fibre, un aport insuficient de apă sau consumul de alimente iritante care provoacă o alterare a funcției intestinale (scaune foarte tari sau diaree)
- Sarcina, din cauza modificărilor hormonale legate de gestație și a presiunii exercitate de făt asupra regiunii pelviene
- Supraponderabilitatea și obezitatea
- Medicamente, cum ar fi anticoncepționalele și laxativele
- Factori ereditari
Cum vă puteți da seama dacă sunt hemoroizi?
Cele mai frecvente simptome asociate cu hemoroizii umflați sunt:
- Prolapsus, care se poate repeta mai mult sau mai puțin ușor
- Mâncărime anală, adesea însoțită de senzația de anus umed
- Durerea/arderea
- Umflătura sau umflătura dureroasă din jurul anusului
- Sângerare în timpul defecației, cu sânge roșu aprins în scaun
De ce dor hemoroizii?
Hemoroizii provoacă durere atunci când sunt inflamați. Aceasta poate fi un simplu disconfort sau arsură în cazurile în care iritația este mai puțin severă, sau o durere mai intensă, chiar atroce, dacă există formarea de trombi și cheaguri de sânge.
Cum se diagnostichează?
În exterior, hemoroizii sunt vizibili doar dacă sunt în stadiu avansat sau se pot observa complicații ale patologiei hemoroidale, cum ar fi tromboza.
Medicul desemnat să diagnosticheze hemoroizii este proctologul de colon. Examenul de specialitate include o inspecție a zonei anale pentru a observa dacă există prolapsuri, fisuri, fistule, abcese și simptome de infecție.
Observarea vizuală a hemoroizilor este urmată de explorarea rectală, care se realizează prin introducerea unui deget lubrifiat în interiorul rectului pentru a evalua tonusul orificiului anal și a detecta prezența maselor și a umflăturilor.
Anoscopia, pe de altă parte, este examenul indicat pentru a confirma prezența bolii hemoroidale, pentru a clasifica extinderea acesteia și pentru a exclude sau a detecta alte patologii proctologice asociate.
Ce se poate face pentru a scăpa de hemoroizi?
Tratamentul oferit în cazul bolii hemoroizilor variază în funcție de durata și de stadiul de evoluție a afecțiunii.
Terapia inițială vizează tratarea cauzei. În cele mai multe cazuri, constipația este tratată cu laxative sau fibre vegetale; diareea este corectată; se oferă educație privind defecarea corectă; se schimbă obiceiurile alimentare; și se tratează spasmul și durerea perianală.
În fazele acute, cu prezența unui edem pronunțat și a durerii, este necesar un tratament analgezic și decongestionant cu medicamente și unguente locale.
În cazul hemoroizilor interni hemoragici, medicul poate recurge la diverse modalități (nechirurgicale) de intervenție:
- scleroterapie injectabilă, adică injectarea unei substanțe care provoacă necroza hemoroizilor
- Fotocoagularea cu infraroșu, care constă în tratarea hemoroizilor sângerânzi cu ajutorul unei lumini infraroșii
- Ligatura elastică, o procedură prin care hemoroizii sunt legați cu benzi de cauciuc care îi fac să dispară.
Dacă, în ciuda tratamentului, simptomele persistă sau chiar se agravează, trebuie luată în considerare îndepărtarea chirurgicală, fie în ambulatoriu, fie în regim de spitalizare de zi.
Ce se întâmplă dacă hemoroizii nu sunt tratați? Când trebuie să vă faceți griji cu privire la hemoroizi
Riscul, atunci când hemoroizii nu sunt tratați la timp, este ca afecțiunea să evolueze spre stadii mai avansate. Acesta este un scenariu destul de comun: mulți pacienți amână o vizită la un specialist până când simptomele devin deosebit de semnificative și invalidante, în parte din cauza unui sentiment de jenă care îi face să nu dorească să vorbească deschis despre o problemă care le afectează sfera intimă.
În realitate, tratamentele actuale pot ameliora sau rezolva rapid simptomele dacă se acționează în stadiile incipiente ale bolii. Prin urmare, este esențial să se acorde atenție primelor manifestări hemoroidale și să se acționeze la timp pentru a trata simptomele înainte ca acestea să se agraveze.