Fonduri mutuale: ce inseamna si utilitatea lor
Abordez acest subiect fiind constient ca nu exista pentru multi oameni informatii corecte si complete cu privire la fonduri mutuale. Aceste fonduri mai sunt denumite si fonduri de investitii si sunt apreciate pentru faptul ca obtin randamente superioare depozitelor bancare.
Fonduri Mutuale: Cum Iau Fiinta ?
Un fond mutual ia fiinta cu scopul de a atrage resurse banesti de la mai multi investitori. Aceste resurse sunt folosite de catre administratorul fondului pentru a face plasamente in diferite instrumente financiare lichide. Instrumentele financiare folosite de obicei sunt: depozite bancare, titluri de stat, obligatiuni si actiuni.
Prin aceasta diversificare a portofoliului, se creeaza o mai mare stabilitate si siguranta a investitiei. Aceasta diversificare ar fi foarte greu de facut de fiecare individual deoarece ar trebui foarte multi bani. Randamentul investitiilor pe termen lung nu este garantat, precum se intampla in cazul depozitelor bancare, care functioneaza pe termen scurt. Asta deoarece nu poti preconiza niciodata pe termen lung ce se va intampla cu evolutia pietei financiare. De aceea trebuie inteles foarte clar procesul de formare al acestor fonduri pentru a putea avea incredere.
Ca un fond mutual sa ia fiinta este necesar la inceput ca cei care administreaza acest fond sa investeasca. Astfel acestia vor cumpara la jnceput, toate unitatile de fond necesare pentru a putea functiona. Unitatile sunt echivalentul unor actiuni la societatile pe actiuni. Diferenta fata de actiuni, care sunt in numar fix, este aceea ca unitatile se emit in mod continuu si se pot rascumpara la initiativa investitorului. Prin cumpararea acestor unitati de catre cei care administreaza fondul, investitorul are o siguranta mai mare, deoarece sunt si banii administratorilor investiti in fond.
La infiintarea fondului, administratorii fondului isi stabilesc o strategie de investitii pe care o respecta. Iar timp de 2-3 ani investesc banii lor pentru a obtine profit si pentru a demonstra ca au o strategie investitionala profitabila. Dupa aceasta perioada (de proba) merg cu dosarul care cuprinde istoricul tranzactiilor la ASF, care le da aprobarea daca este totul in grafic, sa poata incepe vanzarea unitatilor de fond catre investitorii din piata financiara. Prin bifa ASF-ului se mai primeste o confirmare ca este un fond in care se poate avea incredere. Totodata nu sunt doar banii investitorilor particulari in acest fond, sunt si ai detinatorilor fondului, care sunt cointeresati sa obtina randamente cat mai ridicate.
Fonduri Mutuale: Tipurile Si Functionarea Lor
Cand un investitor plaseaza banii sai intr-un fond de investitii, el practic cumpara unitati de fond. Numarul unitatilor este calculat in functie de cati bani se investesc, care se impart la valoarea unitatii de fond din acel moment. Aceasta valoare se calculeaza periodic in functie de productivitatea investitiilor facute de catre fondul respectiv. Cand un investitor vrea sa isi retraga banii se va face rascumpararea unitatilor de fond la pretul acelei zile.
Exista mai multe tipuri de fonduri mutuale si mai multe clasificari. In functie de gradul lor de risc fondurile se impart in următoarele 3 categorii. Cele cu risc scazut investesc in titluri de stat, obligatiuni si depozite bancare. Pot investi de asemenea pana la maxim 20 % in actiuni. Ce trece de 20 % si pana la 60 % investitie in actiuni, sunt considerate cu risc mediu. Cand sunt peste 60 % din bani investiti in actiuni sunt catalogate investitii cu risc ridicat. Pot exista si mixuri intre actiuni, obligatiuni, titluri de stat si depozite bancare, pentru o diversificare mai buna a portofoliului de investitii. Asta inseamna o balansare a investitiei si o siguranta mai mare pentru client, fiind un fond echilibrat.
Mai exista o clasificare care imparte fondurile in 2 categorii: fonduri deschise si fonduri inchise.
Fondurile deschise de investitii emit si rascumpara unitatile de fond in permanenta. Acest aspect reprezinta un avantaj pentru investitor deoarece poate cumpara sau rascumpara unitatile sale de fond in permanenta. Aceste tipuri de fonduri au de regula o durata de timp nedeterminata.
Fondurile inchise de investitii au o politica mult mai restrictiva cu privire la cumpararea si rascumpararea unitatilor de fond. Astfel in momentul in care se termina numarul investitorilor (limitat la 200 de persoane), doar cand unul dintre investitori vrea sa rascumpere unitatile sale, abia atunci poate aparea un nou investitor care poate cumpara acea participare la fond. Exista o suma minima de investit si o durata maxima de functionare, ambele prevazute in documentele fondului.
Fonduri Mutuale: Cum Alegi Unde Investesti ?
Deoarece exista un numar foarte mare de fonduri mutuale, alegerea celui mai potrivit fond este destul de dificila. Trebuie insa sa iei în calcul anumite aspecte inainte de a alege cea mai buna varianta care ti se potriveste.
In primul rand ar trebui sa stabilesti profilul tau de risc. Un fond cu risc scazut este recomandat in perioade de criza financiara, deoarece nu investeste in actiuni (sau o face foarte putin). Un fond echilibrat este recomandat pentru termenul lung. Acesta ofera o diversificare mare a produselor financiare care iti aduce o stabilitate mai buna. Un fond agresiv care investeste preponderent in actiuni este recomandat in perioadele de boom economic.
Alt aspect pe care este bine sa il iei in calcul este dat de randamentele anterioare ale fondului. Cu conditia sa fie o perioada suficient de mare (minim 5 ani, de preferat 10 ani) de la infiintarea sa. Acest aspect nu reprezinta o garantie a performantelor viitoare, dar este un indicator al strategiei investitionale. Fondurile sunt obligate sa puna la dispozitie acest istoric al randamentelor obtinute.
De asemenea trebuie sa iei in calcul raportul dintre randamentul fondului si costurile (comisioanele) percepute. Cu cat acest raport este mai mare, cu atat este mai rentabil. Aici mare atentie la transparenta costurilor fondului, sa nu existe si costuri ascunse.