Endometrioza: ce teste sunt necesare pentru a o diagnostica?

Odată cu apropierea Zilei Mondiale a Endometriozei, la 28 martie, dorim să analizăm în profunzime această afecțiune delicată și complexă, despre care nu există întotdeauna suficientă conștientizare.
Endometrioza este o afecțiune care poate trece neobservată pentru o lungă perioadă de timp, din păcate, deși poate avea un impact considerabil asupra vieții unei femei în anumite cazuri. Diagnosticul precoce, pe de altă parte, este esențial, tocmai pentru că este o problemă care tinde să progreseze odată cu trecerea timpului: diagnosticarea și începerea tratamentului prompt, prin urmare, face posibilă îmbunătățirea calității vieții și evitarea posibilelor consecințe asupra fertilității.

În acest articol, în special, am dori să ne concentrăm asupra modului în care se descoperă endometrioza, punând în lumină simptomele care trebuie urmărite și testele care sunt în general utilizate pentru a o diagnostica. Într-adevăr, credem că este important să avem mai multe informații despre aceasta, nu pentru a crea anxietate și alarmism, ci pentru a fi capabili să recunoaștem acele semne care ar trebui să ne determine să solicităm sfatul medicului. Dacă avem îndoieli sau incertitudini, de fapt, este important să ne adresăm cu încredere medicului sau ginecologului nostru, pentru că acestea sunt personalitățile care vor ști să ne răspundă la toate întrebările, să ne atenueze îngrijorările și să ne îndrume către cea mai corectă cale de acțiune.

Ce este endometrioza: o prezentare generală a acestei patologii feminine

Înainte de a intra în detalii, să aflăm mai multe despre această problemă și ce presupune ea. Endometrioza este o afecțiune caracterizată prin prezența țesutului endometrial – care în mod normal se găsește doar pe peretele intern al uterului – în zone din afara cavității uterine, de exemplu în ovare, vezică, intestine, septul rectum-vaginal, adică membrana care separă vaginul de rect.
Această patologie nu provoacă întotdeauna simptome, dar în alte cazuri provoacă disconfort și tulburări care pot avea uneori un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a unei femei, cum ar fi dureri în zona pelviană, care tind să se agraveze în timpul menstruației, dureri în timpul actului sexual, dar și posibile probleme de infertilitate, așa cum am văzut când am discutat despre endometrioză și sarcină.
Așa cum am explicat în articolul aprofundat despre simptomele endometriozei, prezența unor astfel de manifestări nu înseamnă neapărat că se suferă de această problemă, deoarece sunt semne care pot fi induse și de alte afecțiuni. Cu toate acestea, ele sunt indicii care nu trebuie subestimate și trebuie discutate cu medicul pentru a înțelege cauzele.

Ce teste sunt necesare pentru a diagnostica endometrioza?

Calea către diagnosticarea endometriozei poate să nu fie simplă, însă încrederea în medicul dumneavoastră vă va permite să urmați această cale cu mai multă seninătate, urmând indicațiile date de specialist și supunându-vă oricăror teste care pot fi prescrise.
Pentru a verifica prezența acestei afecțiuni, se începe în general cu o anamneză precisă, în timpul căreia medicul va întreba pacienta ce simptome are, zonele în care simte durere, patologiile de care suferă sau de care a suferit în trecut. Aceasta este urmată, de obicei, de un examen fizic care poate oferi indicii ale unei posibile endometrioze.
De asemenea, poate fi necesar să se efectueze examinări precum oecografiepelvină – adesea oecografie transvaginală – care poate ajuta la detectarea chisturilor cauzate de endometrioză în, de exemplu, uter, ovare sau alte organe din pelvis, sau o scanare prin rezonanță magnetică (RMN). După cum informează Ministerul Sănătății, în conformitate cu recenta actualizare a ghidurilor privind diagnosticul și tratamentul endometriozei (în 2022), laparoscopia nu mai este considerată standardul de aur pentru diagnostic și este sugerată numai în cazul pacientelor cu rezultate negative la testele imagistice și la care tratamentul nu a avut succes. În orice caz, medicul va propune cea mai adecvată procedură de diagnostic, cu examinările și etapele cele mai utile în funcție de situația specifică.

Diagnosticul precoce: un pas esențial în tratarea și limitarea endometriozei
Prin urmare, atunci când vă confruntați cu simptome care trezesc suspiciuni, este întotdeauna o idee bună să le discutați cu medicul dumneavoastră de familie sau cu ginecologul, fără alarmism, ci cu intenția de a face lumină asupra afecțiunilor pe care le resimțiți, știind că diagnosticarea precoce a unei afecțiuni precum endometrioza este foarte importantă. Deoarece este de fapt o boală progresivă, cu cât este diagnosticată mai devreme, cu atât mai repede poate fi tratată în mod corect și pot fi limitate dezvoltarea, impactul asupra vieții cotidiene și posibilele consecințe asupra fertilității.
În ceea ce privește tratamentul, nu există încă un remediu definitiv. În general, se adoptă o abordare personalizată pentru reducerea simptomelor și stoparea progresiei bolii, prin utilizarea de medicamente sau intervenții chirurgicale. Cu toate acestea, în cazul în care endometrioza provoacă doar un disconfort ușor sau nu provoacă alte probleme, de exemplu legate de fertilitate, este posibil să nu fie necesar niciun tratament specific.

Articole recomandate

Lasă un răspuns