Educatie financiara – de ce avem nevoie de ea ?
Educatie Financiara: Cauza Lipsei Ei
Multa lume nu constientizeaza cat de importanta este aceasta educatie financiara pentru noi si de ce avem nevoie de ea. Ar trebui sa fie la fel de importanta ca si cum ai avea cei 7 ani de acasa.
Am inceput acest proiect de educare pe plan financiar fiind convins de faptul ca romanii au nevoie de educatie financiara. Romania este situata intr-un studiu facut la nivel global pe locul 123 dintr-un top care cuprinde 143 tari. In Uniunea Europeana suntem pe ultimul loc jntre toate statele participante la acest studiu.
Totul vine de la lipsa acesteia, care in statele dezvoltate se face inca din scoala primara. Alt motiv important se datoreaza si faptului ca parintii nostri care reprezinta un model pentru noi provin din perioada comunista. Atunci nu aveai ce sa cumperi cu banii (nu era o oferta diversificata de produse si servicii) si asa limitati. Nivelul educatiei in general se baza doar pe cunostinte generale. Oportunitatile de a te dezvolta ca individ si a iesi din normalitate in acea perioada lipsind cu desavarsire. Era un nivel maxim pana la care putea ajunge oricine si nu aveai alte surse de a cunoaste mai mult.
Dupa revolutia din 1989, au aparut foarte multe oportunitati de a cunoaste si de a face bani. Nefiind o legislatie actualizata cu noile nevoi, au fost si foarte multe cazuri de inselare a oamenilor. Fiecare era liber sa dezvolte propria afacere nestingherit, dupa propriul plac. Astfel si nivelul de incredere al oamenilor in institutiile care se ocupa de inmultirea banilor a scazut. Sunt destule exemple de oameni care prefera sa tina bani foarte multi blocati in depozite bancare sau la „saltea”. Acest lucru se datoreaza lipsei de incredere in produse si mai ales in acele institutii financiare care le detin.
Ce Este De Facut Pentru O Mai Buna Educatie Financiara?
Am observat ca este un mare gol la nivelul intregii tari de informatii din domeniul financiar. Prin aparitia A.S.F.-ului (Autoritatea de Supraveghere Financiara) legislatia financiara in Romania s-a reglementat si nu mai exista probleme majore. Astfel m-am decis sa ma implic pe toate caile pentru a incerca sa aduc obiectivitate si o mai buna intelegere a ceea ce au nevoie oamenii sa faca pentru a avea un viitor mai bun. Principiile dupa care ma ghidez sunt simple si se pot imparti in urmatoarele patru categorii:
- stingerea datoriilor existente
- economisire lunara in procent de macar 10 % din veniturile pe familie
- formarea unui fond de urgenta
- investirea banilor pentru a produce si ei la randul lor alti bani.
Prin urmare acest circuit trebuie sa includa in procesul de formare al oamenilor: administrarea cat mai eficienta a veniturilor, prioritizarea si planificarea cheltuielilor lunare prin eliminarea acelor costuri daunatoare bugetului propriu, economisire constanta, constientizarea si planificarea obiectivelor importante din viata fiecaruia pe termen lung si investirea banilor in solutii controlabile care sa ofere o siguranta a indeplinirii obiectivelor urmarite.
Procesul de educatie financiara te ajuta sa intelegi mai bine diferenta pe care trebuie sa o faci intre nevoi si dorinte. Astfel este prioritar sa iti cumperi o locuinta (nevoie) decat sa iti cumperi o masina scumpa (dorinta). In momentul in care intelegi prioritatile in viata, atunci vei avea un nivel de educatie sporit si vei avea o viata mai buna.
O alta regula importanta a acestui proces consta in a urmari permanent sa iti maresti veniturile tale. Pe de alta parte este necesar sa-ti optimizezi bugetul personal prin a cheltui cat mai putini bani.
Concluzii Si Trecerea La Actiune
Cand vei invata sa iti planifici obiectivele din timp si vei face procesul de economisire constant luna de luna, atunci vei cumpara lucrurile importante pe care ti le doresti cu mai putini bani decat costa ele in realitate (deoarece vei fi ajutat si de dobanda in caz ca folosesti un produs financiar).
Altfel vei cumpara aceleasi lucruri fara a economisi, prin credit, cu mult mai multi bani decat costa acele lucruri importante din viata ta, deoarece trebuie sa platesti bancii si dobanda pentru creditul contractat. In acest fel nu vei mai cadea in capcana creditelor in care platesti costul de a nu fi planificat din timp acel obiectiv.
Creditul reprezinta scurtarea timpului, dar daca ai acel timp necesar de a economisi, atunci trebuie sa profiti de el si sa strangi lunar cat mai multi bani pentru obiectivul tau. Incepe de azi sa economisesti pentru o viata mai buna pentru tine si familia ta si formeaza-ti o educatie financiara solida.
Tu ce crezi despre tine, cunostintele tale financiare sunt adecvate ? Astept cu interes parerea ta cu privire la acest articol si ce ar mai putea fi adaugat in sprijinul celor spuse.