Economisirea si necesitatea unui fond de urgenta
Economisirea reprezinta cel mai important pas al educatiei financiare si este necesar pentru a reusi sa acumulezi bani pentru tine.
Un pas inainte de a face economisirea este planificarea bugetului de venituri si cheltuieli. Trebuie sa stii clar care sunt cheltuielile lunare fixe si pe cele variabile. Este necesar sa urmaresti cheltuielile lunare prin strangerea bonurilor fiscale pentru toate platile facute. Apoi reduci pe cat este posibil cheltuielile neproductive (care nu sunt iti sunt necesare). Abia atunci poti estima cu siguranta care este procentul lunar de la care poti incepe economisirea.
A nu se intelege faptul ca nu trebuie sa faci decat economii si sa nu te mai bucuri de viata. Asta pentru ca atunci ar interveni frustrarea. Este important sa ai un echilibru care sa te duca catre a avea mai multi bani. Bani care vor fi ca o plasa de siguranta pentru tine si familia ta pe parcursul vietii.
Cum Stabilesti Procentul Pentru Economisirea Banilor Si Unde Ii Strangi ?
Deosebit de important este momentul cand stabilesti prima oara procentul lunar de economisire. Trebuie sa o faci de la limita de jos (macar un 5 % din salariu). Deoarece trebuie sa te simti foarte confortabil cand faci acest lucru si sa nu te faca sa te simti ingradit. Daca ai acest sentiment neplacut vei renunta la economisirea pe care ti-ai propus-o. Apoi daca simti ca este cazul sa maresti procentul o poti face dar cu mare grija. Este recomandat sa ai o crestere treptata, pentru a nu simti in nici un moment frustrare in ceea ce faci. Recomandarea mea este pentru fiecare sa poata ajunge macar la un 10 % economisiti din salariu, iar in cazul unor salarii mai mari sau cheltuieli mai mici (celor care stau la parinti si nu sustin cheltuielile casei) putem ajunge si la 20 % procent din salariu.
O deosebita atentie trebuie sa acorzi si locului in care vei strange acesti bani lunar. Daca esti o persoana cheltuitoare si ii vei agonisi in casa sau pe cardul tau de salariu, risti sa ii cheltui. Asta pentru ca ai acces la bani prea usor. De aceea este bine ca la contul curent al cardului (cardul de salariu) sa atasezi un cont de economii. Acest cont de economii il poti deschide online prin internet banking sau cu ajutorul angajatilor bancii alese. La acest cont vei avea o mica dobanda si vei fi la doua click-uri distanta de a avea acces la bani. Prin urmare te mai poti razgandi pana faci acest lucru.
Fondul De Urgenta: Ce Este Si Pentru Ce Este Necesar ?
Este foarte bine pentru tine sa constitui un asa numit fond de urgenta. Acesta să fie format dintr-o sumă de bani cu care te-ai simti in siguranta daca o ai pentru termenul scurt.
Recomandarea mea este ca economisirea ta sa nu reprezinte mai mult decat 3 luni de salariu. In cazul in care platesti si rate la credit, este bine sa ai 6 luni de salariu acoperite. In acest fel daca iti vei pierde locul de munca, daca vei avea probleme de sanatate sau daca vei avea cheltuieli neprevazute cu reparatia masinii, vei fi acoperit. Acest fond il poti face treptat, lunar, iar in momentul in care ai cheltuit o parte din el pentru anumite urgente, e necesar sa recuperezi treptat suma cheltuita si sa refaci acest fond la valoarea de dinainte.
Cum te-ai simti sa stii ca ai avea 3 luni de venituri deja puse deoparte ? Sunt oameni care nu isi pot da demisia de la actualul loc de munca pentru a-si cauta altceva mai bun. Ei nu au cum sa reziste nici macar o luna acasa neavand din ce trai deoarece nu au nici un ban economisit. Cand ai acest fond, acest stres dispare si apare o stare de siguranta ca aproape orice s-ar intampla pe termen scurt esti acoperit.
Multa lume se simte confortabil chiar cu mai mult de 3 luni de salariu. Eu nu recomand acest lucru dintr-un singur motiv: acesti bani nu produc la randul lor alti bani. Astfel pe termen lung este posibil chiar sa se devalorizeze in anii in care inflatia este mai mare decat dobanzile oferite pe piata financiara. Prin urmare ce trece peste aceste 3 luni, este optim sa ii folosim in investitii controlabile (cu o siguranta ridicata) pentru obiectivele tale pe termen lung.