Dobanda compusa: solutia ideala pentru termenul lung
Dobanda compusa mai este denumita si dobanda capitalizata sau cumulata, reprezinta conform lui Albert Einstein, a 8-a minune a lumii. Asta deoarece are o putere fantastica de crestere cu cat perioada de timp este mai mare. Ea se poate defini simplu si popular ca dobanda la dobanda, deoarece la dobanzile acumulate la depunerile anterioare se mai adauga si dobanda la dobanzile de pana atunci. Ca si exemplu daca am depune 1000 RON si am avea 10 % dobanda pe an, dupa primul an am avea inca 100 RON din dobanda. La sfarsitul anului doi la cei 1000 RON depusi in primul an se mai adauga 100 RON, iar dobanda din primul an (100 RON) primeste si ea 10 % dobanda, adica 10 RON.
Astfel prin cumularea dobanzilor ajungem pe termen lung la sume fantastice de bani. De aceea este foarte important sa ai un stil de viata sanatos financiar, adica sa faci economisirea banilor tai constant. Aici vei gasi solutia de investire a banilor tai, astfel si banii tai vor face la randul lor alti bani. Vei invata cum sa faci bani pe termen lung cu sume mici depuse constant luna de luna.
Dobanda Compusa In Investitii
Sa luam drept exemplu un plan de inmultire a banilor tai pe termen lung cu ajutorul dobanzilor capitalizate.
Investim lunar suma de 300 RON timp de 40 ani cu un randament mediu de 8 % pe an. Banii sunt investiti in titluri de stat, obligatiuni, depozite bancare si actiuni. Bani investiti lunar in decurs de 40 ani: 144000 RON. Dobanda acumulata in aceasta perioada: 661000 RON. Soldul contului la finalul perioadei: 805000 RON.
Aici intervine partea interesanta a dobanzii compuse, sa urmarim diverse perioade:
- in prima perioada (primii 10 ani) cresterile datorate dobanzii sunt mici, suma din cont creste in principal din depunerile făcute
- in a doua perioada (anii 10-20) cresterile dobanzii capitalizate depasesc cresterile depunerilor efectuate (avem dobanzi lunare mai mari de 300 RON)
- intre anii 20 și 30, cresterile datorate dobanzilor compuse merg din inertie, iar depunerile noi sunt depasite cu mult de dobanzile cumulate. Practic la acest nivel si daca nu ai mai depune bani tot ar creste foarte mult activul contului.
- in ultima perioada (anii 30-40) cresterile sunt fabuloase. Aici se culeg roadele datorate perseverentei si rabdarii tale din prima perioada.
Dobanda compusa: avantaje si mod de folosire
Dobanda compusa poate fi privita ca un copac de care trebuie sa ai foarte mult timp grija pentru a te bucura de fructele lui. La inceput trebuie sa ai grija de el, sa il uzi, sa il cureti si in cativa ani apar primele roade. Daca ai taia copacul ar trebui sa replantezi altul si sa incepi aceeasi munca de la capat. Daca il lasi in continuare sa creasca va produce din ce in ce mai multe fructe. Iar in timp, cand va creste mare te vei bucura de foarte multe roade si de umbra lui.
Asa este si cu dobanda compusa. Trebuie sa ai rabdare si sa privesti totul pe termen lung. Daca vei scoate bani (mai ales in prima perioada) ii vei intrerupe cresterea. Daca vei avea rabdare si vei forma o baza cat mai solida in timp, vei avea o recolta foarte bogata.
Este nevoie de rabdare si perseverenta pentru a vedea rezultatele extraordinare. Iar cu cat incepi mai devreme depunerile lunare, cu atat vei avea mai mult timp pentru a se produce o mica avere.
Bani putini adunati lunar pe termen lung, produc bani foarte multi la final. Sau bani foarte multi investiti din start vor produce si ei bani multi intr-un termen mai scurt. Dar cum majoritatea se afla in prima categorie, este foarte important sa inceapa un astfel de plan de la primele salarii. Astfel vor putea ajunge la obiective mari din viata lor cu ajutorul puterii timpului.
Daca te intereseaza solutia cea mai eficienta pentru un astfel de plan, ma poti contacta. Sunt dispus sa arat oricarei persoane care are un obiectiv mare de viitor cum poate ajunge sa il indeplineasca. Pensia, siguranta financiara si libertatea financiara sunt printre obiectivele care se pot realiza cu ajutorul unor investitii pe termen lung.