Nivelul de glucoză din sânge variază în funcție de starea de sănătate a unei persoane și dacă a mâncat sau nu. Persoanele fără diabet zaharat au de obicei între 72 și 140 miligrame de glucoză la 1 decilitru de sânge.
Persoanele cu diabet tind să aibă niveluri ușor mai ridicate de glicemie sau de zahăr în sânge, în jur de 80-180 miligrame pe decilitru (mg/dL).
Conform recomandărilor Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), monitorizarea nivelului de glucoză din sânge ajută persoanele să se mențină în limitele stabilite. Menținerea într-un interval sănătos poate preveni complicațiile pe termen lung ale diabetului, cum ar fi pierderea vederii, bolile de inimă și bolile renale.
În acest articol, analizăm intervalele normale pentru nivelul glicemiei. De asemenea, abordăm modul și motivul pentru care medicii testează nivelurile de zahăr din sânge.
Nivelul de zahăr din sânge se modifică pe parcursul zilei. Nivelul de zahăr din sânge este de obicei cel mai scăzut la prima oră a dimineții sau după o perioadă de post. Nivelul de zahăr din sânge crește în timpul și după mese, pe măsură ce organismul digeră alimentele.
Tabelul următor descrie intervalele normale de glicemie pentru persoanele cu și fără diabet, în funcție de momentul zilei:
Ora din zi Nivelul de zahăr din sânge pentru persoanele fără diabet Nivelul de zahăr din sânge pentru persoanele cu diabet
Înainte de masă sau pe stomacul gol 72-99 mg/dL 80-130 mg/dL
La 2 ore după începerea unei mese mai puțin de 140 mg/dL mai puțin de 180 mg/dL
Rezultatele A1C: Media pe o perioadă de 3 luni mai puțin de 5,7% mai puțin de 7% mai puțin de 7
Niveluri anormale ale zahărului din sânge
Nivelurile anormale ale glicemiei apar atunci când există prea mult sau prea puțin zahăr în sânge. Plajele de zahăr din sânge pentru fiecare sunt:
Hipoglicemie. Cunoscută sub denumirea de glicemie scăzută: 70 mg/dL sau mai puțin.
Hiperglicemie. Cunoscută sub numele de glicemie ridicată: Mai mult de 180 mg/dL.
Ce este un test de glicemie?
Există două moduri de a măsura nivelul de glucoză din sânge:
Testul de glicemie. Acesta măsoară nivelul actual al glicemiei.
Testul A1C. Măsoară nivelul mediu al glicemiei din ultimele 2 sau 3 luni. Acest test se face într-un laborator.
Testarea glicemiei
Oamenii își pot testa nivelul de zahăr din sânge cu ajutorul unui glucometru sau cu ajutorul monitorizării continue a glicemiei.
Monitorizarea continuă a glicemiei utilizează un senzor pentru a măsura nivelul de zahăr din sânge. Un medic introduce senzorul sub piele, de obicei în abdomen sau în braț. Senzorul transmite informații către un monitor care afișează nivelurile de glucoză la fiecare câteva minute.
Un glucometru măsoară cantitatea de glucoză dintr-o picătură de sânge, de obicei din deget.
Urmați acești pași atunci când folosiți un glucometru:
- Spălați-vă bine pe mâini și dezinfectați aparatul de măsură.
- Pregătiți aparatul de măsură, o bandă de testare, o lanceta și un șervețel cu alcool.
- Frecați-vă mâinile pentru a stimula fluxul sanguin către vârful degetelor.
- Porniți aparatul de măsură și introduceți banda de testare.
- Ștergeți vârful degetului cu șervețelul cu alcool și lăsați alcoolul să se evapore.
- Înțepați degetul cu lanceta.
- Strângeți ușor baza degetului până când se formează o picătură de sânge pe vârful degetului.
- Așezați picătura de sânge pe banda de testare.
- Așteptați ca aparatul de măsură să afișeze nivelul de zahăr din sânge.
- Înregistrați rezultatele, adăugând note despre orice lucru care ar fi putut contribui la o citire anormală, cum ar fi alimentele sau activitatea fizică.
- Aruncați șervețelul, lanceta și banda de testare.
Testele de glicemie A1C
Testul A1C măsoară procentul de hemoglobină legată de glucoză din sângele unei persoane (hemoglobină glicată).
Potrivit National Institutes of Health (NIH), acesta oferă o imagine de ansamblu a nivelului de glucoză din sânge în ultimele 2 sau 3 luni.
Rezultatele anormale ale testului A1C nu înseamnă neapărat că o persoană are diabet. Un medic va confirma aceste rezultate cu un alt test de glicemie.
Medicul poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi analize de sânge, pentru a exclude alte afecțiuni care pot afecta nivelul de zahăr din sânge.
Când ar trebui ca o persoană să facă un test A1C de glicemie?
CDC recomandă ca persoanele cu diabet zaharat să facă un test A1C cel puțin de două ori pe an.
Medicii folosesc rezultatele testului A1C pentru a monitoriza cât de bine răspunde o persoană la un anumit regim de control al glicemiei. De asemenea, aceștia pot folosi testele A1C pentru a diagnostica prediabetul și diabetul.
Ce se întâmplă în timpul testului?
Majoritatea oamenilor pot face un test A1C în orice moment, fără a se pregăti în prealabil. Cu toate acestea, medicul vă poate cere uneori să evitați să mâncați sau să beți timp de 8 ore înainte de test.
Este posibil ca femeile însărcinate să fie nevoite să bea o băutură zaharată cu 1 oră înainte de test.
Un medic sau o asistentă va lua o probă de sânge, de obicei dintr-o venă de la braț sau de la mână. Proba va fi trimisă la un laborator pentru testare.
Riscurile testului
Testarea A1C este o metodă sigură și fiabilă de măsurare a nivelului de zahăr din sânge al unei persoane. Aceste teste prezintă un risc scăzut de complicații.
Cu toate acestea, este posibil să apară dureri sau vânătăi temporare la locul injecției. Utilizarea unui ac sau a unei lănțișoare murdare poate duce la infecții.
Menținerea unui nivel normal al glicemiei
Un medic poate face recomandări privind dieta și stilul de viață care să răspundă nevoilor unei persoane. De asemenea, medicii pot prescrie insulină și alte medicamente care ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.
Următoarele sfaturi vă pot ajuta să vă mențineți glicemia într-un interval sănătos:
- monitorizați îndeaproape nivelul glicemiei
- mențineți o greutate sănătoasă
- faceți exerciții fizice în mod regulat
- urmați o dietă cu indice glicemic scăzut
- creșteți aportul de fibre alimentare
- beți multă apă
- mâncați la ore regulate și nu săriți peste mese.
- Aflați mai multe despre alimentele cu indice glicemic scăzut aici.
Puteți reduce nivelul ridicat de zahăr din sânge prin:
- restricționând consumul de carbohidrați
- alegând carbohidrați complecși în locul carbohidraților simpli
- consumând mai multe cereale integrale, legume fără amidon și fructe
- controlând mărimea porțiilor
- făcând exerciții fizice în mod regulat
- dormiți suficient
- hidratarea
Puteți ridica nivelul ridicat de zahăr din sânge prin:
- consumând 15 grame de carbohidrați cu acțiune rapidă, cum ar fi tablete de glucoză sau 4 uncii de suc.
- consumând nuci sau compot de mere
- consumând 1 lingură de unt de arahide
- folosind o injecție de glucoză, conform instrucțiunilor furnizorului dumneavoastră de asistență medicală
Rezumat
Monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge este un aspect vital al tratamentului diabetului. Regimul alimentar, nivelul de activitate fizică și istoricul familial pot afecta nivelul de zahăr din sânge.
Nivelurile ridicate sau scăzute ale glicemiei pot provoca simptome precum oboseală, amețeli și probleme de vedere.
Nivelurile necontrolate de zahăr din sânge pot duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi pierderea vederii, boli de inimă și boli de rinichi.