Cum sa ai o viata mai buna, fara efort !
Cu totii ne dorim sa avem o viata mai buna fara sa depunem prea mare efort. Insa pentru asta trebuie sa deschidem bine ochii si urechile la ce ne poate ajuta pentru a ajunge la ce ne dorim.
4 Frici Care Ne Opresc De La A Avea O Viata Mai Buna
- Credem ca le stim pe toate. Din pacate nu se intampla acest lucru pentru majoritatea oamenilor. Legat de piata financiara multi au informatii gresite sau foarte putine. Oamenii cred ca exista in piata financiara doar banci, iar de la acestea stiu de solutii de creditare, conturi de economii si depozite bancare.
- Ne mintim ca nu avem timp. Daca nu avem timp sa vedem cum ne putem imbunatati viata, atunci avem sanse mari ca acest lucru sa nu se intample niciodata. Daca ni se sparge caloriferul in casa ne facem timp sau il lasam sa curga ? Doar lipsa informatiilor ne face sa amanam permanent momentul unei discutii despre finantele personale.
- Teama de a lua decizii. Am fost pus si eu in aceasta ipostaza in trecut si asta tot din cauza lipsei de informatii. Iar acest lucru s-a datorat din cauza modului neprofesionist de explicare a solutiilor. Atunci cand nu stii clar in ce se investesc banii tai, care sunt costurile si cu ce se diferentiaza solutia aratata de celelalte, nu ai incredere sa faci ceva.
- Teama ca investitiile se fac cu bani multi. Asta se intampla din cauza diverselor investitii cu care oamenii sunt obsinuiti. Insa solutiile financiare functioneaza astfel: bani multi deodata sau bani putini lunar, pe termen lung.
Cum Scapam De Aceste Frici ?
- Permanent avem lucruri noi pe care le putem afla si care ne pot fi utile. Pentru a putea evalua daca stii asa de multe analizeaza-ti viata si conturile tale. Daca toate lucrurile sunt la nivelul maxim pe care ti-l doresti si ai solutii viabile si pentru viitor, felicitari. Daca nu, trebuie sa fii deschis la a afla ce solutii exista pentru tine si viitorul tau. Un consultant profesionist iti va spulbera orice dubii sau incertitudini ai, mai ales daca esti deschis cu el si ii spui nelinistile tale.
- Timpul ni-l organizam prin prisma prioritatilor pe care le dam diferitelor lucruri. Cand nu stii cat de important este, socotesti ca nu este urgent si consideri ca nu ai timp. Cand vrei ca banii tai sa nu te mai controleze pe tine ci tu pe ei, devine prioritar. Daca vrei sa nu mai agonisesti intr-un depozit bancar banii pentru viitorul tau, fa-ti timp. Nu te lasa influentat de oamenii care „stiu” ei, dar mereu se plang de bani. Nu mai amana daca vrei o viata mai buna.
- Teama de a lua decizii exista atunci cand nu stii toate datele problemei. Trebuie sa stii exact ce poti face cu banii tai astfel incat sigur sa se inmulteasca. Ai nevoie sa stii care sunt costurile si sa fie mici in raport cu randamentul solutiei gasite. Si foarte important osa ai un obiectiv clar, care sa fie ca o ancora pentru tine.
- Eu personal recomand cea de a doua metoda: bani putini lunar pe termen lung. Spun asta inclusiv celor care pot aloca bani multi deodata. Deoarece este mai bine sa investeasca acea suma mare la momentul optim, nu oricand.
Cum Trecem La Actiune Pentru A Fi Siguri De O Viata Mai Buna
Pentru a schimba obiceiurile nesanatoase, trebuie sa faci niste actiuni repetate si corecte. Astfel trebuie sa stii principiile financiare care te conduc spre o viata mai buna.
Cele mai importante trei principii financiare pentru o viata mai buna sunt:
1. Veniturile > Cheltuielile. Fara acest principiu vei fi permanent pe 0 (zero) la sfarsitul lunii. Aici se afla majoritatea oamenilor care nu sunt in controlul banilor lor si traiesc fara planuri de viitor si cu risc mare de a se indatora atunci cand apar probleme neprevazute.
2. Plateste-te pe tine primul ! Metoda sanatoasa si de succes prin care poti economisi. Cand primesti salariul (venitul), prima oara pui deoparte intr-un cont de economii banii necesari pe care ti i-ai stabilit pentru a economisi. Tu esti cea mai importantă persoana pentru tine si asa trebuie sa fie permanent. Cand ii platesti pe ceilalti si pe tine te lasi la urma sunt sanse mari sa nu mai ajungi cu bani la sfarsitul lunii. E recomandat sa ajungi sa economisesti in timp 10-15 % din veniturile tale.
3. Banii tai sa faca si ei alti bani. Dupa crearea Fondului de Urgenta (care se creeaza din aproximativ 3 venituri lunare) sau in paralel cu acesta pentru cine poate economisi mai mult, este important sa pui si banii la treaba. Astfel munca ta iti va fi mai usoara. Pe termen lung acest principiu va face o diferenta foarte mare in viata ta. Se poate aplica cu succes doar dupa ce le-ai bifat pe primele doua.