Construirea unui buget personal optim
Una dintre principalele probleme cu care se confrunta oamenii in educatia financiara o reprezinta construirea unui buget personal optim.
Un buget personal este format din venituri si din cheltuieli. Daca veniturile sunt in majoritatea cazurilor usor de identificat, cheltuielile pentru multi reprezinta o bataie de cap si o mare necunoscuta.
Foarte multi oameni care nu au educatie financiara cheltuie tot ce castiga intr-o luna. Iar de cele mai multe ori, acestia habar nu au pe ce anume se duc banii lor.
Pentru a scapa de acest obicei nesanatos financiar, este necesar sa intram in controlul banilor nostri. Acest lucru se poate face doar printr-o monitorizare atenta a cheltuielilor lunare si eliminarea celor pe care le consideram neproductive, care nu ne aduc valoare in viata noastra
Ce Faci Pentru A Avea Un Buget Personal Optim
- In primul rand trebuie sa monitorizezi atent cheltuielile tale lunare. Pentru asta este nevoie sa strangi toate bonurile fiscale si sa iti notezi toate cheltuielile zilnice. Le poti trece intr-un Excel, agenda sau pe o aplicatie pe telefon (exista deja foarte multe). Doar in acest mod vei putea stii clar pe ce se cheltuiesc banii tai si vei intra in controlul banilor tai. Este necesar sa faci asta luna de luna pana cand iti este foarte clar cum arata costurile tale. Cei care sunt foarte disciplinati si nu vor sa le scape nimic, fac asta permanent fara intrerupere.
- Identifica, daca nu stii deja, care sunt obiectivele tale pe termen lung importante pentru tine. Este necesar sa te gandesti foarte bine si sa gasesti acele teluri personale puternice, care te fac sa te ridici din pat dimineata. Planifica-ti obiectivele in cele mai mici detalii in termeni specifici si masurabili (SMART). Doar asa vei avea o motivatie interioara puternica de a te tine de planurile tale pe termen lung.
- Alt pas important il reprezinta eliminarea cheltuielilor pe care le consideri neproductive, care nu iti aduc valoare in viata ta. Dupa ce vezi lunar pe ce cheltui banii, poti face o analiza corecta asupra eliminarilor din cheltuielile curente. Cand constati ca sunt foarte multe pe care le poti elimina, te sfatuiesc sa o faci treptat, pentru a nu simti frustrarea ca elimini prea multe mici placeri deodata.
- Cand ajungi la cel putin 10 % venit disponibil la sfarsitul lunii (economisire = venituri – cheltuieli), inseamna ca esti pe drumul cel bun.
- Urmareste permanent daca esti in grafic cu obiectivele tale. Daca nu esti, analizeaza ce te-a facut sa nu fii acolo.
Ce Impact Va Avea Pentru Tine Acest Buget Personal ?
Avantajele alcatuirii unui buget personal optim sunt urmatoarele:
- Scapi de stresul datoriilor. Atunci cand esti disciplinat si ai rezerve, nu vei fi prins nepregatit de situatiile neprevazute care pot apărea. Astfel nu te vei indatora si vei fi lipsit de permanenta capusare a comisioanelor creditelor, care te pot destabiliza.
- Esti permanent in controlul banilor tai. Stii pe ce se duc, stii ce rezerve iti poti constitui si ce iti permiti sa faci cu banii tai.
- Vei avea bani pentru obiectivele mari din viata ta. Astfel tu si familia ta veti fi in siguranta si fara grijile pe care le aduce lipsa banilor.
- Vei avea un buget personal echilibrat, bazat atat pe costurile pe care le stapanesti cat si pe economisiri. Un buget echilibrat te aduce in starea de siguranta si vei reduce riscurile unor dezechilibre care te pot destabiliza.
- Vei putea configura mai multe categorii de costuri si de investitii dupa bunul plac. Poti sa iti imparti costurile in mai multe cosuri sau sa investesti diversificat. Cand faci investitii diversificate reduci riscurile unor eventuale pierderi pe principiul: „nu-ti pune toate ouale in acelasi cuib”.
Trage o concluzie personala daca bugetul tau arata asa cum vrei sau trebuie imbunatatit. Daca nu esti in punctul in care vrei, este momentul sa schimbi si vei simti rapid diferenta.