Avem la dispoziție o varietate de alimente care pot compune o dietă de calitate, dar este clar că fructele și legumele nu pot lipsi din ea. Iată care sunt cele mai sănătoase 10 alimente pe care le poți consuma zilnic, potrivit unui studiu.
Cercetarea din 2014 a evaluat 41 de fructe și legume considerate superalimente sau alimente puternice datorită densității mari de nutrienți, iar pentru fiecare dintre ele a fost înregistrată concentrația a 17 nutrienți specifici.
Astfel, deși există cercetări care vorbesc despre alte tipuri de alimente care sunt, de asemenea, benefice și concentrate în nutrienți, în acest caz îți arătăm care sunt cele mai sănătoase 10 opțiuni din lumea fructelor și legumelor:
Crețușca, cea mai hrănitoare legumă
Crețușca a ocupat primul loc pentru că este concentrată în antioxidanți multipli și, în același timp, oferă o cotă ridicată de vitamina C, vitamina A, fier, potasiu, magneziu și calciu.
Este un aliment simplu de încorporat în dieta noastră, dar pe care îl consumăm în proporții mici și care ne poate oferi o cantitate mai mare de proteine vegetale în comparație cu alte legume, precum și foarte puține calorii și un conținut ridicat de apă.
Poate fi folosită ca orice altă frunză verde pentru a adăuga prospețime salatelor și altor feluri de mâncare.
Salata chinezească, o alternativă la salata tradițională
Salata chinezească este al doilea cel mai sănătos aliment din lume. Este o sursă excelentă de proteine vegetale și de vitamina C pentru organism.
O putem folosi ca înlocuitor al altor salate pentru a adăuga nutrienți de calitate, cum ar fi potasiu, magneziu, fibre și altele.
Cărbunele elvețian, o frunză verde de care să ne bucurăm în tocănițe
Sfecla roșie ocupă locul al treilea în topul celor mai nutritive legume, conform acestui studiu, deoarece oferă vitaminele B, caroteni, vitamina C și vitamina A cu acțiune antioxidantă în organismul nostru.
De asemenea, sfecla roșie este o sursă de minerale valoroase, precum fier, calciu, magneziu și potasiu, fiind o frunză verde excelentă pentru a fi consumată gătită, după ce a fost spălată corespunzător.
Sărmăluțele pot fi folosite pentru a pregăti orice, de la o mâncare înăbușită la plăcinte sărate, cannelloni sau alte preparate.
Frunze de sfeclă, pentru a nu irosi nimic
Deși de obicei mâncăm bulbul sau rădăcina, frunzele de sfeclă roșie sunt o sursă excelentă de nutrienți de care organismul nostru are nevoie și le putem folosi ca și cum ar fi o frunză verde.
Ele conțin fier, vitamine din complexul B, caroten și calciu și pot fi folosite pentru a face la fel de multe feluri de mâncare ca și sfecla sau spanacul.
Spanacul, potrivit pentru a fi consumat crud sau gătit.
Spanacul este o altă frunză verde care, în varianta sa cea mai fragedă, poate fi consumată crudă, după o spălare corespunzătoare, și astfel să profităm de toți carotenii, vitamina A și vitamina C, precum și de vitaminele B, care sunt solubile în apă și se pierd ușor la gătit.
Spanacul proaspăt poate fi adăugat la o pâine prăjită sau la o salată, sau poate fi consumat după un proces scurt de gătire, ca parte a unei omlete, brioșe sau a unui amestec.
Cicoarea, o frunză verde subconsumată
Cicoarea este o frunză verde subconsumată, care poate oferi o proporție mare de fibre și stimulează în mare măsură masticația, contribuind la a ne sătura cu ușurință.
Potrivit studiului Universității William Paterson, cicoarea ocupă locul șase în topul celor mai sănătoase alimente vegetale și poate fi folosită într-o varietate de salate.
Salata verde, cea mai populară alternativă
Salata tradițională este o alternativă foarte populară, care conține 95% apă și este o sursă de diverși micronutrienți, printre care acid folic, vitamina C, potasiu și altele, cu un conținut foarte scăzut de calorii.
Este un aliment ușor de încorporat în diverse feluri de mâncare și cu care putem crea diverse garnituri, realizând salate mai ales pentru a profita de toată prospețimea și volumul său.
Pătrunjel, proaspăt sau deshidratat
Pătrunjelul este o legumă ușor de cultivat într-un ghiveci sau în grădină și poate fi folosit atât proaspăt, cât și uscat pentru a condimenta sau colora diverse preparate.
Pătrunjelul este o sursă excelentă de caroteni, fier, vitamina A, vitamina C și acid folic și ocupă locul opt pe această listă a celor mai sănătoase alimente din lume.
Salata romană, o altă legumă cu frunze verzi bogată în nutrienți
Salata romană ocupă penultimul loc în acest top 10 al alimentelor sănătoase și este o alternativă cu frunze mari și rezistente, care se remarcă prin bogăția în fibre, vitamine din grupa B și diverse minerale.
Vă recomandăm să o folosiți în salate pentru a însoți alte alimente și a ne îmbogăți astfel meniul zilnic.
Kale sau varza kale, considerată un superaliment
Deși poate părea contradictoriu, pe poziția numărul 10 a celor mai sănătoase alimente în funcție de densitatea lor nutritivă, îl găsim pe singurul care este considerat un superaliment. Kale este o sursă de vitamina C, vitamina A, caroteni, vitamina K, fibre, potasiu și alți nutrienți benefici.
Poate fi consumată crudă, după ce a fost spălată și masată pentru a frăgezi kale, sau încorporată după un proces scurt de gătire, ca parte a unui stir-fry, de exemplu.
Acestea sunt cele mai sănătoase 10 alimente din lume pe care le poți consuma zilnic pentru a-ți îmbogăți dieta și a aduce beneficii organismului tău.